Sidor

onsdag 24 november 2010

Såhär inreda en småbarnsavdelning!

Natalie efterlyste tips på hur man inreder en småbarnsavdelning, vilka är guldkornen? Sedan undrade hon även hur vi ser på “dockvrån” ur ett genusperspektiv och efterlyser ett mer passande ord.

Här kommer era svar! Och några tips och idéer som jag själv bidrar med.

  • Anonym säger:

Vi kallar vårt rum för fantasirummet. vi har utklädningskläder,man kan leka mamma,pappa och barn, frisör
doktor, affär m.m.
Fantasirummet är ett mycket bra ord..

  • Junhe säger:

Vi tyckte inte att vi på vår fsk hade så mkt att erbjuda de mindre barnen så vi gjorde om ett rum till ett upplevelserum. Varje vägg representerar ett sinne. Synväggen innehåller t ex speglar, former i olika stl/färger, siktburkar och vattenflaskor med glitter och saker som flyter/sjunker. Känselväggen innehåller känseltavla med nio olika material, burkar med tung/lätt material, bollar i olika material & stl. På lukt/smakväggen har vi burkar som vi fyller med olika saker som barnen sedan får smaka/lukta på och sedan gissa vad det är. Detta rum är mkt välbesökt av såväl små som stora barn. Ha dt gott =)
Radera

  • Linda säger:

På vår förskola kallar vi dockvrån för hemvrån. Här får vi in de lite tekniska prylarna för killarna också.
Ett annat tips är att sätta speglar överallt i barnens höjd. Ett natursnöre med muttrar toarullar, nycklar och annat som de små barnen tycker är kul att undersöka. Känselplattor på golvet och samma påväggen ovanför. En bild på barnen nere vid deras fack...Jag kan hålla på hur länge som helst.

  • Anonym säger

Vi kallar vår hörna med spis och små stolar och bord och docksäng för lägenheten!

  • Mia säger:

Hej!
Små barn tycker om att var i närheten av vuxna därför kan det vara bra att de större rummet (om sådant finns) möbleras så att det blir olika "hörnor" för lek.
Vi har fördelen av att kunna få plats med många barn vid måltiderna i ett mindre rum. På så sätt så har vi de höga stolarn i det rummet och kan då möblera med låga bord i vårt stora rumm. En annan fördel är att det lilla matrummet kan dukas och göras i ordning för lunch långt innan, för där är vi inte sedan.
I det större rummet har vi plats för ett stort lågt bord med närhet till papper, kritor och pennor. En hörna är möblerad med litet bord och en hemmagjord spis med riktig kran (dock utan vatten). Materialen finns lätt tillgängligt så att barnen själva kan nå dem. Vi delar av med en gammal skolhylla som står rejält säker och har plats för många saker.
På golven finns mattor för leken på en småbarnsavdelning är ofta på golven.
Det går att använda mycket gammalt material som blir till nya. Vi har fyllt gamla petflaskor med vatten och hällt i paljetter, glitter och pärlor som blir roliga att utforska för barnen. Har man en hylla med lagom höjd kan man skruva fast lock på gammal syltburkar som sedan går att fylla med olika saker som barnen kan titta på t ex en fina pärlor, mynt, växter eller en fluga.

     

Till sist några allmänna tips från mig:

  • Satsa på en stor och tjock mysig matta. En samlingspunkt och härlig att vara på tillsammans.

  • En lcd-fotoram i hallen som man kan ansluta ett usb-minne/kamerasladden till är ett toppensätt för att ge föräldrarna (och barnen) inblick i verksamheten. Det är enkelt och ger inget merarbete. Dock inte helt billigt!

  • En kista med utklädningskläder är alltid uppskattat!

  • En sångpåse/låda med djur och saker som passar till sånger.

  • Jobba mycket sensoriskt; fingerfärg, känselplattor osv.

  • Övermöblera inte, ha gärna låga hyllor där allt material är tillgängligt. Med dessa hyllor kan man även dela av som små rum i rummet.

  • Små album med barnens familjer på laminerade kort (tåliga!) är ofta populärt. Häng upp på fina krokar.

  • Satsa på träleksaker om ekonomi finns! De är både tåligare och så vackra!
  • Tänk på att ge möjlighet att träna själv. Använd saker i barnens storlek, små kannor att hälla med, spegel på rätt nivå, gärna en liten toalett.
  • Det finns fina klossar som är stora och mjuka och därför tysta och härliga att bygga även för de yngsta!
  • Vi har foton på hyllan som visar saken som ska stå där. Det hjälper barnen att enkelt hålla reda!
    Radera

Lycka till med ditt roliga uppdrag Natalie!

4 kommentarer:

  1. Men vilken härlig inspiration din blogg är och vilka bra tips du fått, gillar orden fantasirum & upplevelserum . Båda sakerna vill vi ju förmedla på fsk och få barnen att uppleva själva!!! Tack för tispen/HJ

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. Linda säger:
    På vår förskola kallar vi dockvrån för hemvrån. Här får vi in de lite tekniska prylarna för killarna också.

    Är det bara jag som reagerar på det här. Väldigt konstig syn att ha om man jobbar på en förskola. Jag hoppas inte det här inlägget tas bort också.

    SvaraRadera
  4. Anonym!
    Jag välkomnar en konstruktiv diskussion kring detta ämne. Jag tog bort din kommentar eftersom jag ansåg att den inte var saklig.
    Mvh
    Maria
    Förskoleburken

    SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.