Det kryllar just nu av intressant, konkret och rolig litteratur för oss pedagoger! Här är några jag skulle vilja fördjupa mig i.
Upptäck naturvetenskap i förskolan av Karin Persson Gode
Här presenteras roliga och enkla experiment som fungerar i praktiken med förskolebarn. Du behöver inga specialverktyg eller dyrt material för att lyckas med experimenten. Det du behöver finns runtomkring dig på förskolan!
Spökägget Handbok : Att läsa och skriva i förskola och skola av
Peggy Andersson Elisabeth Berg Carina Fast Katarina Roland Majken Sköld
Spökägget är en praktisk/didaktisk handbok. Den visar på ett nytt och spännande sätt att lära barn läsa och skriva. Boken är rikt illustrerad med foton, elevarbeten och teckningar. Målet är att inspirera barn och vuxna till samtal, berättande, läsande och skrivande.
Utomhuspedagogik i förskola och förskoleklass
Boken Utomhuspedagogik och förskoleklass ger exempel på olika stimulerande aktiviteter utomhus. Du får också praktiska uppslag på hur gårdar och lekplatser kan förnyas, förändras och förbättras.
Alla talar om matte redan i förskolan
av Helen Rundgren och Jessica Gottberg
I Alla talar om matte intervjuas elva personer om sin syn på matematiken och hur man kan arbeta med den i förskolan. Utifrån olika synvinklar beskriver här pedagoger, forskare, didaktiker och inspiratörer hur vi kan ge barnen en bra matematisk grund att stå på. Några intervjuade betonar hur viktigt det är med språket, ordförrådet, begreppen och kommunikationen. Andra talar gärna om mönstren, leken och skönheten inom matematiken. I varje kapitel finns ett avsnitt där de intervjuade delar med sig av sina bästa tips. Matematiken finns redan hela tiden runt barnen - men vi vuxna behöver göra den synlig och utmana barnens tänkande.
På tal om matte i förskoleklassens vardag
av Kristin Dahl och Helen Rundgren
I På tal om matte får pedagogerna hjälp med nya infallsvinklar på matematikämnet. Hela boken är full av praktiska anvisningar och tips om små enkla och lekfulla saker som kan fånga upp matematiken i vardagen och göra matte till något lustfyllt. Boken är upplagd som en sexårings dag i förskoleklassen och förskolan. På så sätt kan matte komma in i allt det barnen ändå ska göra varje dag, på väg till förskolan, när man kommer dit, vid samlingen, fruktstunden, som lekar inne och ute och på hemväg. Och mycket mer.
Leken som berör : sagor, lekar, sånger och ramsor till massage
av Pauline Hegner
Med den här boken får du verktyg för att på ett enkelt sätt kunna använda massage i det dagliga arbetet med barn.
av Lena Rubinstein Reich och Bodil Wesén
I denna bok ges förslag på användbara observationsmetoder för att kunna planera och utvärdera det dagliga arbetet i förskolan:
• Lek- och platsobservationer
• Utvärdering av planerade aktiviteter
• Vuxenobservationer
• Observationer av barns utveckling
• Barn i grupp.
Och till sist en gammal goding:
av Monica Centerheim-Jogeroth
Boken är en guldgruva för förskollärare, föräldrar och lärare som vill stimulera barnets språkutveckling genom praktiska övningar. Språk, rörelser, känslor och alla sinnen utvecklas sida vid sida. Barn behöver stöd för att utveckla ett rikt språk.
Text och bilder från Adlibris
Har ni böcker att rekommendera? Lämna en kommentar!
Ja det var många böcker som lät spännande. Går säkert att använda en del bland de lägre åldrarna i skolan med
SvaraRaderaDet tror jag absolut!
SvaraRaderaPersonligen tycker jag att den första boken i ditt inlägg är absolut bäst =)
SvaraRaderaGlada hälsningar
Karin Persson- Gode, som blev väldigt väldigt glad över att se att du skrivit om min bok!
Haha, vad roligt roligt att du hittat hit!
SvaraRaderaAlltid roligt med inspirerande litteratur, tack för det! Kanske du vill skicka en bok som jag kan lotta ut?! :)
Hej igen, ursäkta att jag inte svarat tidigare! jag har tyvärr slut på mina gratisexemplar av boken, men jag ska försöka utverka en extra från förlaget, så får vi se vad jag kan åstadkomma i den vägen! =)
SvaraRaderaGlada hälsningar
Karin Persson Gode
Hej igen,
SvaraRaderaja det vore ju superkul om du lyckas!
Vinterhälsningar
Maria
Jag har läst Spökägget och den är verkligen toppenbra och inspirerande till hur man kan jobba med temaarbete!
SvaraRadera