torsdag 30 juni 2011

Vattenlek

Dessa varma sommardagar är en av de mest fantastiska aktiviteterna vattenlek! Tänk så härligt att utforska och inte ha några begränsningar!

Det finns jättebra vattenlekbord att köpa på ex Lek och lär, men de är ofta väldigt dyra. Men investera om ni kan!

Annars är det superenkelt att köpa en stooor grund balja på rusta, clasohlson eller liknande. Ställ på ett lågt bord och ni är klara!

Köp några trattar, måttsats, slevar, en sil, gärna ett vattenhjul. Kärl och flaskor i plast av olika slag kan man köpa eller återanvända från köket, som t ex ketchupflaskan. Sen är det bara att köra. Garanterad leksuccé!

image2

Vattenbord från Lek o lär som kostar 1999 kr

Annat man kan göra med vattenlek:

  • ha båtar och ankor som flyter och
  • använda havsdjuren göra ett landskap och leka rollek med dem
  • lägga ut massa med smågrejer och testa om de flyter eller sjunker
  • göra egna barkbåtar eller båtar av kartong eller valnötsbåtar (Lilla a, se bilden)

image6

onsdag 29 juni 2011

Legitimation

Lite info om lärarlegitimationen!

20 krav för att få legitimation från Lärarförbundet

Fakta om legitimation  från Skolverket

tisdag 28 juni 2011

Spåra siffror

image

Öva skriva siffror 

Homeschool creations ger oss ännu mera möjligheter att öva finmotorik. Denna gång är det att spåra siffror som gäller. Gratis att ladda ner och skriva ut!

måndag 27 juni 2011

Lekar

Hos netonnet finns en hel drös med lekar att leka under t ex alla dessa resor som det brukar bli på sommaren. Man kan göra en egen lista av lekar man valt och sedan skriva ut. Roligt!

billekar

söndag 26 juni 2011

Gör ett djurtåg

Här är ett trevligt pyssel som givetvis kan varieras efter tycke och smak. En lagom aktivitet såhär i semestertider!

image

Av mallarna från First Palette kan man göra ett eget tåg med djur i! Det finns en tydlig beskrivning på hur man gör och även djurmallar att färglägga och klippa ut.

fredag 24 juni 2011

Jag önskar er en…

 

image

med sol, sill, sång och sommar tillsammans!

torsdag 23 juni 2011

Midsommarlekar

Midsommarlekar hittar ni hos Growing People!

image

Där finns texterna till Sju vackra flickor i en ring, Ritsch ratsch filibom bom bom, Så går vi runt ett enrissnår, Å jänta å ja med flera!

Se även tidigare inlägg om Midsommarsånger och lekar!

Varför firar vi midsommar?

Midsommar

En natt full av magi
Midsommarnatten är full av magi. Enligt folktron var allt som växte i naturen laddat med övernaturliga krafter under midsommaren. Genom att samla den kraftfulla magin i en blomsterkrans hade man medel för det kommande året. Att spara kransen och lägga den i julbadet var ett sätt att bli frisk och stark under återstoden av vintern.


Den ljusa natten vänder
Midsommarafton är höjdpunkten på sommarhalvårets fester. Det är nu den ljusa natten vänder och det är tid för fest och dans, romantik och erotik – förhoppningsvis även för sol och värme. Ett gammalt talesätt säger att midsommarnatten inte är lång men sätter sju och sjuttio vaggor igång. Människan har sedan urminnes tider kunnat fastställa när sommar-
solståndet inträffar. För att markera dagen utförde man sannolikt också särskilda riter till solen och gudarna.


Alltid på en fredag
Midsommarfirandet har gamla anor i norden. Trots det är det svårt att finna historiska fakta om dagen. De äldsta skriftliga källorna är de isländska kunga-
sagorna från 1200-talet, där vi kan läsa följande om Olav Tryggvason: Han avskaffade offerölen och satte i stället med folkets instämmande högtidsöl vid jul, påsk, midsommar och Mikaeli. Ölet var redan då den stora festdrycken. I Sverige dricks det nu mer öl vid midsommar än under någon annan högtid. Uttrycket att dricka Johannisöl har anknytning till Johannesdagen, som i sin tur syftar på Johannes döparens födelsedag den 24 juni. Dagen före, den 23 juni, var fram till 1952 midsommarafton. För att bättre passa in i arbetsveckan, bestämdes 1953 att midsommaraftonen alltid skulle firas på en fredag och helgen är nu rörlig mellan 20 och 26 juni.


Midsommareld
I Olaus Magnus Historien om de Nordiska folken från 1555 berättas det att på den helige Johannes döparens afton ... plägar allt folk utan åtskillnad till kön och ålder samlas i skaror på städernas torg eller ute på fria fältet, för att där glättigt tråda dansen vid skenet av talrika eldar, som överallt tändas. Här berättas om midsommarelden, som vi har fortsatt att tända långt in på 1900-talet. Traditionen avtog successivt, för att med våra dagars lokala eldningsförbud slockna för gott. Midsommareldar förekommer fortfarande i Finland, Norge och Danmark och även på sina håll nere på kontinenten.

imagebild från Wikipedia Commons


Majstång, dansen och lekarna
Majstången var en ny sed som troligen kom till Sverige från Tyskland någon gång i slutet av medeltiden. Att maja betyder att smycka med grönt och har plattyskt ursprung. De tidigaste avbildningarna av majstänger hittar vi i Erik Dahlbergs, Suecia antiqua utgiven på 1600-talet. Majstängerna där liknar inte dagens vanligaste typ med kors och kransar. I stället hänger de stora kransarna runt en påle.
Dansen och lekarna är gamla inslag i midsommarfirandet och var ett sätt för ungdomarna att lära känna varandra närmare. Och det kunde då, liksom nu, gå hett till. Så här rapporterades från Björksäter i Västergörland 1689: Blef förbudit att uppsättia Midsommarstänger, att det elacka lefwernet, som ungdomen der wid plägar bruka, måtte förbådas och avskaffas.


Att plocka sju sorters blommor ...
I det gamla magiska tänkandet var midsommarnatten full av både väsen och diverse krafter, som när som helst kunde gripa in i människornas värld. Men människan kunde också använda sig av dessa krafter genom att samla läkeörter och ett sätt att hålla sig frisk och stark under nästa år var att naken rulla sig i midsommardaggen.
Vid alla betydelsefulla övergångar då ljuset vände var det viktigt att vissa sysslor skulle vara avklarade. Tidpunkten var också bra om man ville se in i framtiden. Så var det vid Mikaeli på hösten, julen om vintern och vid Marie bebådelsedag på våren. Ett sätt att sia om framtiden som fortfarande lever kvar, är att plocka sju eller nio sorters blommor för att lägga under huvudkudden på midsommarnatten. I drömmen får man då se den man ska leva sitt liv med.
En annan sed vara att gå till en källa för att dricka brunn, offra ett mynt eller i dess vatten skåda in i framtiden. I förväg hade man rensat källan och smyckat runtom med ett lager granris, som också vara bra att sitta på. Ibland blev det fest och ungdomarna dansade natten lång tills det var dags att gå till kyrkan nästa dag.

Text från Nordiska Muséet

onsdag 22 juni 2011

Finmotorik och matte i ett

image

Länka ihop toarullar med klädnypor gör t ex dessa med 1-5 med de små. Lägg alltså 15 stycken i en korg eller dylikt tillsammans med 10 klädnypor.

image

Sortera färgnyanser med färgprover, träpinnar och en träbit. Hittat via The Crafty Crow

tisdag 21 juni 2011

Begreppet lika många

image

Lika många

Kort med samma antal i olika figurationer. Används för att visa att lika många kan se olika ut! Korten finns från 1-10.

Jättefina pinndockor

Dessa härliga dockor gjorda i filt snubblade jag över nyss. Måste ju lägga till dessa till dockteater-samlingen.

image

söndag 19 juni 2011

Material

Företag som har fina och pedagogiska produkter. Klicka på loggorna för att komma till företagen.

 

Beta-pedagog

 

Lär & Lek

 

image

 

sica

 

ILKA

 

Lekolar logotyp

 

 

Siffror

image

Spåra siffrorna från Twinkl

Sifferplanscher för att öva hur man skriver siffrorna, med pilar till. Ett miljötips: laminera och använd med whiteboard-penna.

En annan lite rolig sifferidé är att göra siffror av pärlor och piprensare!

image

lördag 18 juni 2011

Brickor för de små

Playing house är en fin blogg som har mycket att erbjuda de små. Då och då lägger Stephanie ut inlägg som kallas för Tot trays. Det är jättefina aktiviteter som är främst för de yngre på förskolan, som presenteras fint på brickor.

image

Tot tray med matchning av djur

image

Tot tray med siffra antal 1-3

fredag 17 juni 2011

Gästinlägg: Tacksamhet

Maria Flanagan Sundqvist är tillbaka. Denna gång ett tänkvärt inlägg om TACKSAMHET!

----------------------

Idag hade jag möjligheten att få vara med när min son och hans kompis övade inför ett framträdande på skolavslutningen på fredag. Min son slutar grundskolan och ska sjunga på avslutningen. Det finns nog lite nerver med i spelet och vi pratade om det när de övade. Ett sätt att tänka inför situationer som är svåra är ju faktiskt i tacksamhet. Jag sa till min son att känna tacksamhet. ” Jag är tacksam att jag faktiskt får vara med om det här!!. Tänk, jag får möjligheten att sjunga på min avslutning inför kanske 800 personer! Det är ju faktiskt skithäftigt!!.”

När jag hade pratat med min son tänkte jag mycket resten av dagen på vad jag har att vara tacksam för.

  • jag är tacksam för min familj
  • jag är tacksam att alla barnen var hemma i helgen
  • jag är tacksam för att de alla följde med på de studentfiranden vi var på
  • jag är tacksam för de samtal vi haft i helgen
  • jag är tacksam för min man
  • jag är tacksam för den fantastiska personal som finns kring min son Jonathan
  • jag är tacksam för min vänskap med Kia
  • jag är tacksam över att mina söner är så fina bröder till Jonathan
  • jag är tacksam att jag fått skratta så mycket i helgen

Listan kan naturligtvis göras längre men det var det här jag tänkte på idag och jag upptäckte att det här borde jag göra mycket oftare. Att stanna upp och tänka på de saker jag är tacksam över gjorde mig mycket glad. Livet är ju faktiskt här och nu och jag behöver tänka på de här sakerna för att känna mig glad och nöjd. Det är så lätt att tänka på de saker som inte fungerar och saker som jag är missnöjd över. Nej, det här ska jag definitivt göra mycket oftare. Tacksamhet….. Jag behöver påminnas om detta.

Vad är du tacksam över?

Maria Flanagan Sundqvist

Bokstavslådor

Här är ett enkelt och trevligt sätt att tillsammans med barnen bygga upp ett begynnelsebokstavsmaterial!

image

Bokstavslådor från I can teach my child

Ni använder helt enkelt några genomskinliga burkar eller askar och en märkpenna eller bokstavsklistermärken. Sen är det bara att leta efter saker att stoppa i lådorna! Se länken för mer inspiration

torsdag 16 juni 2011

Sifferaffischer

Lisa på Pedagogwebben tipsar om att Activity village bjuder på fina sifferaffischer med siffror och antal 1-10.
image

Färgmaterial

Hos A la douce finns detta fina färgmaterial att ladda ner gratis! Bilderna ska helt enkelt matchas med underläggen. Jättebra!

 

image

image

tisdag 14 juni 2011

Mot nya äventyr…

Just nu håller vi på att avsluta på mitt jobb. Vi gör klart, försöker samla ihop, fundera på hur vi ska göra med de barn som slutar, vi följer gamla traditioner och skapar nya. Vi har haft sommarfest och avslutningsmiddag. Vi varvar inte ner riktigt än, men det märks både på oss vuxna och på barnen att terminen snart är slut.

För mig känns det lite extra eftersom jag inte kommer komma tillbaka till förskolan efter semestern… Jag är på väg mot nya utmaningar och det är med vemod som jag inser att nästa termin kommer att startas upp av någon annan i mitt ställe! Jag har många starka minnen från och har haft så fantastiska upplevelser med mina barn och kollegor. Jag har lärt mig så mycket och utvecklats i min yrkesroll. Givetvis känns det tråkigt att lämna detta bakom mig.

Jag är samtidigt pirrig, glad och förväntansfull. Nya kollegor och nya barn väntar. Ny arbetsplats, ny ålder på barnen och ett helt nytt sammanhang för mig. Jag kommer att jobba i förskoleklass till hösten!

Vad detta innebär vet jag inte riktigt! Jag har massvis med idéer, tankar och mål, men hur det blir på riktigt vet jag ju inte förrän i höst.

Vad det innebär för bloggen vet jag inte heller. Jag tänker att jag får se hur det blir. Jag vet att jag vill fortsätta, men vi får se hur mycket och om inriktningen blir annorlunda. Jag kan tänka mig att jag kommer att fokusera på “mina” barns ålder, vilket säkert kommer att märkas här.

Men jag hoppas att ni är med mig ändå, att ni har tålamod med mig om jag blir virrig och desorienterad och uppfylld av allt det nya…?

Oj, det blev många ord. Men jag har många tankar just nu som ni säkert förstår.

Tack till alla er som troget läst, som skrivit uppmuntrande kommentarer och tipsat! Det är ni som gör bloggandet så roligt!

Bokstavsmemory eller lockbokstäver!

image

Bokstavsmemory

Ännu ett sätt att använda alla dessa barnmatsburkar! Tag locken och klistra på bokstäver. Gör två av varje så har ni ett memory eller ett matchningsmaterial. Dessa lock är enkla och tilltalande att hålla i. I exemplet är bokstäverna gjorda av “skum”.

måndag 13 juni 2011

Veckans tips v 24

Detta är sista veckans tips för terminen!
Denna vecka heter tipset “Sommar i all enkelhet” .
Håll till godo!

image8_thumb_thumb_thumb_thumb_thumb[1]
(Om du vill länka till detta material, länka då till detta inlägg och inte direkt till dokumentet. Tack!)
Veckans tips är tips på en enkel aktivitet, lek eller övning,
färdig att skriva ut och sätta upp i personalrummet eller liknande.
Varje måndag kommer ett nytt Veckans tips!

söndag 12 juni 2011

Flädersaft!

Gör fläderblomssaft med barnen!

Ni behöver:

  • 40 st fläderblommor, klasar nyplockade
  • 3 st citroner, gärna ekologiska, stora
  • 1,5 l vatten
  • 17 dl socker, (1 1/2 kilo)
  • 50 g citronsyra

 

Gör såhär

  1. Plockar blomklasarna (bryt en kvist som ska vara vit inuti, då är det den äkta varianten).
  2. Lägg blomklasarna i en bunke som rymmer minst 4 liter. Skölj citronerna noggrant.
  3. Skiva citronerna tunt och lägg dem i bunken tillsammans med fläderblommorna
  4. Koka upp vattnet, rör ner sockret tills det lösts upp. Rör ner citronsyran och häll sockerlagen över blommorna och citronerna i bunken.
  5. Rör om och låt saften stå och dra övertäckt i kylen 3-4 dagar. Rör någon gång.
  6. Sila saften genom en silduk eller en tunn kökshandduk.
  7. Häll upp på flaskor och förvara kallt!

Den håller inte så länge, så ett tips är att frysa in i halvliters-petflaskor!

Kombinera klossarna med…

…annat!

Såg nedanstående inlägg från Inspiration Surrounds … Creativity  Abounds, och det var så roligt, för jag har precis en liknande upplevelse med “mina” barn. Barnen ville leka med riddarna som vi har. Då plockade jag även fram alla våra backar med olika sorters klossar. Sen gick jag in i verkstan och botaniserade! Det resulterade i stenar, pinnar, tyger, plastlock mm som jag också ställde fram. Barnen kom igång direkt! Det byggdes städer, skogar, hagar, träd, tallrikar med mat mm mm. De hjälptes åt, pratade med varandra och lekte så det stod härliga till.Så roligt att kombinera material!

Såhär blir resultatet när klossar kombineras med annat material i Inspiration Surrounds … Creativity  Abounds:

image

Se även Prekinders skapare Karens artikel Make Block Play More Open-Ended with These Ideas i Teachers Net Gazette om hur man kan utveckla leken med klossar.

image

lördag 11 juni 2011

Ett sensoriskt bord (upptäcksbord)

Gjort på ikeamöbeln rast och en plastlåda. Klart! Billigt och enkelt!

image

Finns hos Ikea hackers, hittat via pinterest.

fredag 10 juni 2011

Bokstavslina

image

Alfabet med klädnypor från Teach Mama

Lina med klädnypor och bokstavskort är ett enkelt sätt att få med alfabetet i miljön och ändå kunna använda alfabetet, hålla det aktivt istället för att det sitter fast på väggen. Skriver man alfabetet med små bokstäver på klädnyporna blir det en finfin match-övning också!

Mattekort

Klädnypskort 1-20

Trevlig helg!

torsdag 9 juni 2011

Sommarpyssel

Sommarcollage

image

Blomma som kan användas som handdocka eller som mask från kidsparkzimage

Olika blompyssel från Lessonsense

image

Färgläggningsbilder med sommartema

image

Gör egna flipflops

image

Fina fjärilsvingar och andra sommarpyssel från Activity village

image

Sommarpyssel med t ex glassar, blommor och insekter från DLTK

Kite craft

Vindstrut av gamla plastpåsar!

image

Filtmobil

image

 

Sommarpyssel som ett sandlandskap t ex

image

Massor med sommarpyssel från Familyfun

image

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...