Välj och inspireras av utformningarna av kalendrar från igår och kombinera med aktiviteter som följer.
Hos det lilla gröna huset finns dessa kalendersiffror att ladda ner och skriva ut. Skriv ett uppdrag/aktivitet eller fäst en bild på baksidan och så är det klart.
Jag hittade en artikel från nämnaren där det berättas om förskolan Tussilagons matematikadventskalender.
På bloggen Dies mei/mina dagar skriver förskolläraren Linda om deras matematik-kalender de hade förra året. Varje lucka har ett inlägg med texten som de använt. Första inlägget heter Nu blir det matematik ända till jul och så här ser första luckan ut:
För övriga inlägg får ni kolla under fliken pedagogiska idéer och hoppa till de 24 inläggen! OBS! Uppdatering! Nu finns även årets matematikkalender från Linda på hennes blogg, som pdf!
Ingelas lekstuga tipsar om en förskolas aktivitetskalender med exempelvis julpyssel, jullekar mm
Förskolans värld skriver om deras adventskalender med aktiviteter. De har gjort strutar för varje dag.
Kolla in the artful parent’s aktivitetskalender med en hemmagjort dragspel av pepparkaksgummor. Bakom förkläderna finns en aktivitet. I inlägget finns även deras aktivitetslista!
För de lite äldre eleverna tycker jag att man kan prova en kalender med komplimanger. Beskrivning finns på lektion.se och är omåttligt populär och verkar varit mycket uppskattad!
Jag gillar tanken att eleverna/barnen är med i själva arbetet med kalendern. På lektion.se finns ytterligare en sådan adventskalender. Där får eleverna varsitt ark som viks till en bok och har en bild på framsidan. Barnen får sedan skriva kort om bilden så läses en berättelse upp varje dag.
Lektion.se bjuder på ytterligare en julkalender och den beskriver varje dag en tradition. Varje dag finns även en gåta eller fråga som är lite klurig!
Matematikkalendrar har vi sett, men visst går det att göra språk-kalendrar också?
Jag kan tänka mig en kalender med en språkstimulerande aktivitet som görs i samlingen. Typ rimma med julord, gör en jul-ramsa, julflano osv. Detta kräver givetvis lite planering i förväg, men är man riktigt stressad så går det ju att förbereda kalendern och sen planera varje aktivitet bara någon dag i förväg, det behöver ju inte barnen känna till.
Lämna gärna en kommentar med tips på hur ni gjort på era förskolor och skolor!
Imorgon kommer bild och beskrivning på den julkalender vi hade på den förskola jag jobbade på förra året.
jaha.. det var från dig alla matematikalenderbesökare kom :-) Misstänkte nåt sånt! Tack för länken.
SvaraRaderaOch så kan jag upplysa om att årets matteupdrag (vi kör repris för trede året nu - med lite omgjort material) till kalendern nu ligger ute i pdf på min blogg:
http://www.candygirl.nu/2011/11/15/mattekalendern-nu-i-pdf/
Tack Linda, jag har uppdaterat inlägget med detta. Roligt!
SvaraRaderaMaria