måndag 29 september 2014

Jag är här! Närvaro på förskolan

image

Teach preschool har skrivit om hur de använder dessa pinndockor för att barnen ska visa att de kommit till förskolan. Barnen gör dockorna själva och sätter sedan dem i sin namnficka varje dag när de kommer till förskolan. Fint, personligt och tydligt, tycker jag!

fredag 26 september 2014

Tips för rösten

Alla vi som jobbat inom förskolan eller skolan vet hur viktig vår röst är. Tyvärr tror jag att många inte har fått så mycket utbildning i hur man kan använda rösten på ett bra sätt dock och många sliter på stämbanden i onödan.

image

Nu finns ett bra inlägg hos Retorikpedagogen där en logoped berättar om hur du kan göra för att må bra i rösten!. 10 tips för din röst .

Trevlig vilsam och solig helg önskar jag er!

måndag 22 september 2014

Gästinlägg: Babblarna i förskolan

Här kommer ett gästinlägg om babblarna. Förutom beskrivningen av hur de jobbar med babblarna delar även Malin med sig av en saga, en projektbeskrivning och lite annat. Klicka på länkarna i inlägget för att ladda ner. Stort tack för att du delar med dig, Malin!

-----------------

Jag heter Malin Henrixon och har jobbat som förskollärare sen 1993 i Filipstads kommun.

Bakgrund:

Min första kontakt med "Babba och gänget" var i mitten av 90-talet när det i min tjänst ingick att ansvara för språkträning med ett barn med Downs syndrom.

Träningen - som jag tror användes till de flesta barnen med språkstörning i Värmland - utgick ifrån Irene Johanssons idéer runt detta.(Karlstadmodellen)

Då fanns inte dagens Babblarna utan den ansvariga logopeder kom ut en gång i månaden och lämnade material som vi skulle använda oss av. Om jag minns rätt var Babba en mjuk figur i röd plysch och Poppo var en trähäst.

Träningen utformades till en början med fokus på Bobbo, Babba, Bibbi osv. Sen fortsatte det med nästan alla konsonanter. Samtidigt som vi lekte med figurerna stödtecknade vi vad som skulle ske tex: "Kan du ge Babba äpplet?" "Bobbo sitter på stolen." Senare låg fokus mer på bilder av substantiv och ordbilder med stödtecken. Jag vet inte om det fanns nån regel för hur figurerna då såg ut eller om "min logoped" valt dessa.

Babblarna

Idag jobbar jag på en enavdelningsförskola som, när vi öppnade förra året i januari, hade en barngrupp med största delen 1-åringar, några lite äldre och flertalet barn med annat modersmål.

Förra sommaren fick vi vår iPad till barnen och när vi letade runt bland appar och bra internetsidor hittade vi de två "musikvideorna" som finns med Babblarna. Första låten och Stompalång tut pling sång. Barnen gillade detta på en gång - de ville se "Blabla" mest hela tiden!

Flera förskolor i kommunen hade köpt in materialet som finns på Hatten förlag. (Förskoleburkens kommentar: Det finns även en app som heter babbapp och en hemsida där det finns pyssel spel och extramaterial)

Vi hade dock inte så mycket pengar kvar utan valde att koncentrera oss på det vi hittade på nätet. Efter jul frågade en av våra föräldrar om hon fick sy Babblare åt oss - hennes 2-årige son pratade om dem hemma hela tiden. Vi tackade och blev överväldigade när den första Babblaren flyttade in: hen var nästan lika stor som våra minstingar!
clip_image003

 

Barnen började genast ta med Babblarna i sina lekar: de fick äta mat, sova i docksängen, gå på pottan, vara med och dansa mm Jag tog kort på dessa aktiviteter, drog ut dem på papper och lät barnen berätta vad som hände på de olika bilderna. Barnens reflektioner skrevs under bilderna och sen plastade vi in det och gjorde en egen bok: "Babblarnas lekbok"

clip_image005

Bildtext: "Nu är det dags att sova. Först ska vi läsa sagan, sa N"

Nu kände jag att det var dags att köpa en bok och det blev I Bobbos väska. Till materialet finns stödtecken.

Jag har använt mig av stödtecken tidigare i denna barngrupp när vi hade många barn med annat modersmål som hade svårt att göra sig förstådda när de kom till oss. Vilken lycka att kunna teckna "toalett" när vi är ute en kall dag istället för att peka på dörren och få svaret att "vi ska vara ute en liten stund till även om det är kallt..." Utöver det har jag tecknat vissa begrepp samtidigt som vi berört dem tex färger, frukter och djur. Även det lilla barnet som ej har ett talat språk kan då vara med i samtalet genom att teckna.

I våras ansvarade för en grupp med 9 barn födda sent 2011(då ca 2år) under fruktstunden och vi läste ofta denna bok efter barnens önskan.Samtidigt gick jag utbildningen Förskolelyftet II Naturkunskap & Teknik. En av uppgifterna skulle innehålla drama och kretslopp.

Jag föreslog att vi skulle använda Babblarna och skrev en saga om tomatens väg från frö till färdig tomat som skulle passa barn mellan 1-3år. Babba och tomaten (klicka för att ladda ner)

Tillsammans sydde vi en uppsättning små Babblare av det vi hade på Universitetet. På förskolan sydde jag en egen uppsättning av filt med langettstygn - enkelt men mycket uppskattat.

Vi har ännu inte spelat den teatern på min förskola men den kanske blir en bra upplevelse som start på ett projekt i vår.

Barnen och jag letade fram en väska bland utklädningskläderna och lite saker som finns i boken: "I Bobbos väska". Boken blev till en enkel teater och sen även Kims lek.

Jag hittade snabbt på en sång om berättelsen i boken som barnen ofta ville höra. Melodi: Hoppe hareclip_image007Nästa uppgift på Förskolelyftet var att göra ett experiment utifrån en bok. Vi valde även här denna bok och gjorde experimentet: "Vad flyter/sjunker i Bobbos väskaclip_image009

clip_image011clip_image013

Nästan alla projekt vi startar upp på förskolan dokumenterar vi i LOTUS.

Lotus är egentligen benämningen på 9 tomma rutor. Det kan användas på många olika sätt i olika former av verksamhet. Vi använder två olika: PlaneringsLOTUS och LOTUSLpFö.

För mig är Babblarna ett verktyg som kan användas för att fånga barnens uppmärksamhet och även till upplevelser som startar projekt som väljs utifrån barnens intressen och intentioner.

Vi har alltså inte Babblarna som Tema på min förskola utan ser dem som något som genomsyrar verksamheten och ett verktyg i strävan att ge barnen möjlighet att utvecklas och lära inom många områden.clip_image0154

Detta år finns även Babblarna med på barnens födelsedagskort!

Efter sommaren har barnen (nu på väg att fylla 3år) pratat mycket om sina föräldrar och syskon. Många har slutat med blöjor och berättar för varandra hur deras pottor ser ut eller att de kissar på toaletten.  För att ta tillvara på detta i verksamheten tog vi fram boken: I Babblarnas hus.clip_image0173

Barnen har redan läst den många gånger och vi har sjungit en ny sång jag fick tips om av en studiekamrat: Babblarna med Sixten

Jag lärde mig även spela den på gitarr före sommaren och då ville barnen ha egna instrument - vi skapade "skrammelrullar" av tomma hushållsrullar med ris i.

clip_image0193

Doddo kom inte med på bilden...

En dag fanns en låda på förskolan med massor av saker i olika färger och en lapp med texten: "Babblare tycker om att leka med saker som har samma färg som dem - kan ni hjälpa oss att hitta våra saker i lådan?"

Barnen hjälptes genast åt att sortera sakerna och senare under dagen benämnde de spontant färger de såg på förskolan och vem av Babblarna som tyckte om den. "Diddi tycker om den rosa smörkniven, sa H". Idag tittade vi på bilden av Babblarnas hus - hur många fönster finns där, vem bor var osv.Sen pratade vi om vilka som bor hemma i varje barns hus. Jag ritade enkelt barnens hus och skrev namnen på föräldrar och syskon inuti.

Kanske blir fokuset i detta projekt: Olika hus? Familjen? Hur vi ser ut? Det kan man aldrig vet om man låter barnen ha inflytande över verksamheten! Jag vet iallafall att många av läroplanens mål kommer att vävas in i kommande projekt och att Babblarnas närvaro skapar glädje hos barnen.

torsdag 18 september 2014

Upplevelselådor

Sensory Tubs är fantastiska och kan varieras i oändlighet. De kan vara superavancerade eller extremt enkla. På nätet florerar mängder och jag har tipsat tidigare om dem Upplevelsebord och när jag skrivit om hur man kan färga ris. Nu har Activity mom sammanställt en lista med hundratals länkar till upplevelselådor i inlägget Sensory Tubs from A to Z

image

söndag 14 september 2014

Bilder för väder

Kanske ni pratar om väder i samlingen? Hittade lite clip art som man t ex kan använda till dags väder, till årstider osv.

image

onsdag 10 september 2014

Sifferkort 11-20

Maria mailade och frågade om det månne fanns 11-20 också förutom sifferkort 0-10 som finns på bloggen. Det fanns det inte men nu gör det det!  Håll till godo!
image

söndag 7 september 2014

Födelsedag på förskolan

Ni som har följt bloggen från början, eller ni med montessori-intresse känner säkert till födelsedagspromenaden. Den var ett av mina första tips och är en fin tradition gjort för att uppmärksamma barnen som fyller år. Hoppas att ni får inspiration att fira barnen (oavsett om barnen firar hemma eller ej).

image

Fira barnen: tips som kommer från gruppen Idébank för förskollärare och lärare (jag har valt att bara ta med tips främst handlar om annat än att ge bort presenter)

  • Låta födelsedagsbarnet välja aktivitet: tex baka, leka lek.
  • Födelsedagsbarnet får dekorera sin krona m "diamanter", paljetter & klistermärken & skrivit sitt namn & år m silverpenna.
  • Barnen får klistra foton på sig, klistermärken, glitter & bokmärken på A3-kartong som vi sedan laminerar så blir det ett tallriksunderlägg!
  • Med en stol där vi lägger ett guldtäcke på som barnet sen får sitta på & en krona på huvudet om de vill förstås... Vi sjunger vi gratulerar med tecken till sången & de får ballonger efter antal år de fyller
  • Våra födelsedagsbarn får göra sin egen krona. Utmaningen ökar med mognaden. Den som kan får både rita av mallen, klippa och sen dekorera själv. De får välja färg på kartongen, det blir sällan guld ska jag säga. Gärna lila, turkos och rött. De fick också så många ballonger som de blev år. Den som vill får också ta med frukt att bjuda på och en favoritbok som vi kan läsa.
  • Med en aktivitet då barnen får som hittas på på en överraskningssamling åt födelsedagsbarnet som inte är med. De är mycket påhittiga. Det kan vara disco, skapande, favoritlek, baka mm. Otroligt roligt och mycket uppskattat!
  • Vi har gjort tryck i olika former. Första året fick alla barn, pedagoger och rektor trycka sina tum-avtryck i olika färger på ett svart papper, väldigt dekorativt. Vi gjorde som ett gratulationskort som barnet fick med sig hem på födelsedagen. Nu får födelsedagsbarnet trycka sin hand i lera som vi sedan målar i guldfärg, också en trevlig present.
  • Vi låter alla barn (3-5 åringar) säga något till barnet som fyller år.
    Så som vad barnen brukar göra tillsammans eller vad barnet är bra på. Vi dokumenterar var barnen säger och barnet som fyller år får ett fint papper som vi laminerar med allt kompisarna sagt.
  • Vi sjunger för barnen och uppmärksammar dom, de berättar om vad som har hänt på morgonen och om sitt kalas.
  • Barnen uppmärksammas med flagga, kort och sång. Sedan har barnen fått göra sin egen play-doo lera och ta med sig hem i en burk med receptet. 
  • Hos oss uppmärksammas barnet med flagga som hänger ute när barnet kommer. Barnet får välja aktivitet, vi sjunger och de får ett grattiskort. Vi dukar även fint vid middagen, med underlägg, fint glas och servett.
  • Förra året en inslagen bok, i år lite finare skuren frukt på silverbricka. Få sitta på kalasstolen, bestämma grattis-sång. Allt under fruktstund.
  • Vi har precis bestämt att några barn får baka något till födelsedagsbarnet! Födelsedagsbarnet får bestämma en lek eller aktivitet som hela gruppen kan göra tillsammans under dagen! Duka fint där barnet sitter under lunchen. Är det flera barn som fyller år samma vecka slår vi samman firandet till en fest med flera lekar och aktiviteter. Barnen får ett födelsedags kort med en bild på den själv och hur mycket de fyller.
  • Födelsedagsbarnet har krona på huvudet och får välja födelsedagssång (vi gratulerar, Lotta på Bråkmakargatan el happy birthday) och får sen välja en servett av flera olika motiv att ha när vi sen äter fruktsallad. Sen får barnet måla sin egen mugg med porslinsfärg. Hälsas välkommen med fasadflagga utanför och grattis-skylt i kapprummet.
  • Ett födelsedagskort, vi sjunger i samlingen (ja må h*n leva) och sedan får födelsedagsbarnet dra ett namn på en kompis att sitta vid födelsedagsbordet tillsammans med. Barnen sitter vid bordet utan personal. Födelsedagsbordet är dukat med ljus, guldunderlägg, fina glas osv.
  • VI tar fram vår födelsedagsstol, tänder ljus (så många som barnen fyller) sånglåda, drar ett kort sjunger "vi gratulerar"och sången på det dragna kortet fikar, ibland är det glass/tårta/frukt.
  • Barnet som fyller år tar med sig sin favorit bok som vi läser...sedan gör födelsedagsbarnet tillsammans med en kompis fruktsallad och bjuder på!
  • KalasKarin (handdocka) kommer o grattar. Vi sjunger o hurrar. Dukar med guldtablett, flagga och"festglas" o finservett.

På väggen:

Några tips på hur man kan visa födelsedagarna på väggen!

image 

  • Födelsedags-siffror, som barnen får med sig hem när de fyller år.
  • Vi har gjort glasstrutar med så många glasskulor som barnet fyller och bilar som det står namnet/ åldern i registreringsskylten. Nu sist gjorde vi tårtor med så många ljus på som man fyller
  • Barnen som barbapappor
  • Tåg med tolv vagnar för varje månad foton under

årshjul

  • Årshjul med månadskort och barnen foton i respektive månad
  • Årshjul med kort på barnen i sin månad. De får sätta ett märke, en blomma som visar hur många år de är vid kortet.
  • Ballonger med barnens namn och ålder på
  • Nyckelpigor med prickar för antalet år för barnet plus foto på
  • Alla barn (3-5 år) har tillsammans med en pedagog gjort sitt eget födelsedagskort i ett program på I-pad:en - man tar några bilder på barnet och sedan "tokar" man till det med animerade hattar, mustascher, ballonger..

Färdiga material att ladda ner

image

image

image

Mallar till kronor

image

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...