Här kommer ett gästinlägg om babblarna. Förutom beskrivningen av hur de jobbar med babblarna delar även Malin med sig av en saga, en projektbeskrivning och lite annat. Klicka på länkarna i inlägget för att ladda ner. Stort tack för att du delar med dig, Malin!
-----------------
Jag heter Malin Henrixon och har jobbat som förskollärare sen 1993 i Filipstads kommun.
Bakgrund:
Min första kontakt med "Babba och gänget" var i mitten av 90-talet när det i min tjänst ingick att ansvara för språkträning med ett barn med Downs syndrom.
Träningen - som jag tror användes till de flesta barnen med språkstörning i Värmland - utgick ifrån Irene Johanssons idéer runt detta.(Karlstadmodellen)
Då fanns inte dagens Babblarna utan den ansvariga logopeder kom ut en gång i månaden och lämnade material som vi skulle använda oss av. Om jag minns rätt var Babba en mjuk figur i röd plysch och Poppo var en trähäst.
Träningen utformades till en början med fokus på Bobbo, Babba, Bibbi osv. Sen fortsatte det med nästan alla konsonanter. Samtidigt som vi lekte med figurerna stödtecknade vi vad som skulle ske tex: "Kan du ge Babba äpplet?" "Bobbo sitter på stolen." Senare låg fokus mer på bilder av substantiv och ordbilder med stödtecken. Jag vet inte om det fanns nån regel för hur figurerna då såg ut eller om "min logoped" valt dessa.
Babblarna
Idag jobbar jag på en enavdelningsförskola som, när vi öppnade förra året i januari, hade en barngrupp med största delen 1-åringar, några lite äldre och flertalet barn med annat modersmål.
Förra sommaren fick vi vår iPad till barnen och när vi letade runt bland appar och bra internetsidor hittade vi de två "musikvideorna" som finns med Babblarna. Första låten och Stompalång tut pling sång. Barnen gillade detta på en gång - de ville se "Blabla" mest hela tiden!
Flera förskolor i kommunen hade köpt in materialet som finns på Hatten förlag. (Förskoleburkens kommentar: Det finns även en app som heter babbapp och en hemsida där det finns pyssel spel och extramaterial)
Barnen började genast ta med Babblarna i sina lekar: de fick äta mat, sova i docksängen, gå på pottan, vara med och dansa mm Jag tog kort på dessa aktiviteter, drog ut dem på papper och lät barnen berätta vad som hände på de olika bilderna. Barnens reflektioner skrevs under bilderna och sen plastade vi in det och gjorde en egen bok: "Babblarnas lekbok"
Bildtext: "Nu är det dags att sova. Först ska vi läsa sagan, sa N"
Nu kände jag att det var dags att köpa en bok och det blev I Bobbos väska. Till materialet finns stödtecken.
Jag har använt mig av stödtecken tidigare i denna barngrupp när vi hade många barn med annat modersmål som hade svårt att göra sig förstådda när de kom till oss. Vilken lycka att kunna teckna "toalett" när vi är ute en kall dag istället för att peka på dörren och få svaret att "vi ska vara ute en liten stund till även om det är kallt..." Utöver det har jag tecknat vissa begrepp samtidigt som vi berört dem tex färger, frukter och djur. Även det lilla barnet som ej har ett talat språk kan då vara med i samtalet genom att teckna.
I våras ansvarade för en grupp med 9 barn födda sent 2011(då ca 2år) under fruktstunden och vi läste ofta denna bok efter barnens önskan.Samtidigt gick jag utbildningen Förskolelyftet II Naturkunskap & Teknik. En av uppgifterna skulle innehålla drama och kretslopp.
Jag föreslog att vi skulle använda Babblarna och skrev en saga om tomatens väg från frö till färdig tomat som skulle passa barn mellan 1-3år. Babba och tomaten (klicka för att ladda ner)
Tillsammans sydde vi en uppsättning små Babblare av det vi hade på Universitetet. På förskolan sydde jag en egen uppsättning av filt med langettstygn - enkelt men mycket uppskattat.
Vi har ännu inte spelat den teatern på min förskola men den kanske blir en bra upplevelse som start på ett projekt i vår.
Barnen och jag letade fram en väska bland utklädningskläderna och lite saker som finns i boken: "I Bobbos väska". Boken blev till en enkel teater och sen även Kims lek.
Jag hittade snabbt på en sång om berättelsen i boken som barnen ofta ville höra. Melodi: Hoppe hareNästa uppgift på Förskolelyftet var att göra ett experiment utifrån en bok. Vi valde även här denna bok och gjorde experimentet: "Vad flyter/sjunker i Bobbos väska
Nästan alla projekt vi startar upp på förskolan dokumenterar vi i LOTUS.
Lotus är egentligen benämningen på 9 tomma rutor. Det kan användas på många olika sätt i olika former av verksamhet. Vi använder två olika: PlaneringsLOTUS och LOTUSLpFö.
För mig är Babblarna ett verktyg som kan användas för att fånga barnens uppmärksamhet och även till upplevelser som startar projekt som väljs utifrån barnens intressen och intentioner.
Vi har alltså inte Babblarna som Tema på min förskola utan ser dem som något som genomsyrar verksamheten och ett verktyg i strävan att ge barnen möjlighet att utvecklas och lära inom många områden.
Detta år finns även Babblarna med på barnens födelsedagskort!
Efter sommaren har barnen (nu på väg att fylla 3år) pratat mycket om sina föräldrar och syskon. Många har slutat med blöjor och berättar för varandra hur deras pottor ser ut eller att de kissar på toaletten. För att ta tillvara på detta i verksamheten tog vi fram boken: I Babblarnas hus.
Barnen har redan läst den många gånger och vi har sjungit en ny sång jag fick tips om av en studiekamrat: Babblarna med Sixten
Jag lärde mig även spela den på gitarr före sommaren och då ville barnen ha egna instrument - vi skapade "skrammelrullar" av tomma hushållsrullar med ris i.
Doddo kom inte med på bilden...
En dag fanns en låda på förskolan med massor av saker i olika färger och en lapp med texten: "Babblare tycker om att leka med saker som har samma färg som dem - kan ni hjälpa oss att hitta våra saker i lådan?"
Barnen hjälptes genast åt att sortera sakerna och senare under dagen benämnde de spontant färger de såg på förskolan och vem av Babblarna som tyckte om den. "Diddi tycker om den rosa smörkniven, sa H". Idag tittade vi på bilden av Babblarnas hus - hur många fönster finns där, vem bor var osv.Sen pratade vi om vilka som bor hemma i varje barns hus. Jag ritade enkelt barnens hus och skrev namnen på föräldrar och syskon inuti.
Kanske blir fokuset i detta projekt: Olika hus? Familjen? Hur vi ser ut? Det kan man aldrig vet om man låter barnen ha inflytande över verksamheten! Jag vet iallafall att många av läroplanens mål kommer att vävas in i kommande projekt och att Babblarnas närvaro skapar glädje hos barnen.
Hej!
SvaraRaderaVad roligt att läsa om ert språkprojekt - verkligen inspirerande!
Jag håller på att planera ett språkprojekt kring programserien Tunggung på ur.se. Jag undrar om du vet någon förskola som jobbar med Tunggung? Kanske någon kan göra ett blogginlägg liknande ovan?
Mvh/ Ida, Vilhelmina