måndag 29 februari 2016

majblommedags


Majblommans insamling startar även i år med en färgsprakande premiärshow! 14 april kl 12.30 är det dags för årets roligaste direktsändning, ledd av barnens bästis Tobbe Trollkarl. Han får sällskap av melloaktuella Panetoz, som sjunger sina bästa låtar och skapar rejäl partystämning.

2016 gästar Majblommans premiärshow Örebro och SF Filmstaden, och publiken består av en massa skolbarn som ska sälja majblommor i kommunen. Självklart kan hela Sverige följa showen via länk på Majblommans hemsida. Tanken är att varenda unge ska få en riktig rivstart på sin majblommeförsäljning.

Barn som säljer majblommor hjälper barn som har det svårt på sin hemort. Premiärshowen och gästartisterna är en viktig del av insamlingen, som möjliggör viktiga insatser för barn som har det svårt.



 

tisdag 23 februari 2016

sångpåsar!

I fb-gruppen Vi sytokiga tipsar Jessica om hur hon gjort sångpåsar.  En sån kul idé att jag var tvungen att tipsa vidare! Ger det taktila men är relativt enkelt att fixa. 



 "Jag har tagit bilder från en sida på nätet. Skrivit ut dem på t shirt papper och sen strukit på tyget. Fyllt påsarna med lite pärlor (billiga från ikea😉)."

Pappret kallas ofta transfer paper och finns t ex på Clas Ohlson. 

torsdag 18 februari 2016

Vi planterar

 
Bönorna växte så fort att det snart blev dags att plantera om! 

Vi tittade i Castorboken igen och konstaterade att vi behövde krukor, jord, blompinnar och snören. Och spade, det var viktigt. :)

 
Sen planterade vi försiktigt om skotten, vattnade och ställde i fönstret.



 

Och vad de växer! Nån centimeter per dag, minst. Den här bilden är tagen bara tre dagar efter:


Vi kikar varje morgon och måste nog snart sätta dit mer snöre. Jätteroligt och liksom lagom tålamodsprövande. Blir spännande att se om även vi kan få skörda egna bönor tids nog!

  
Förskolan skall sträva efter att varje barn

utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen
Lpfö 98/10


söndag 14 februari 2016

Odla i fönstret



 

Nu har vi också "planterat", som Castor och Frippe som jag skrev om tidigare, fast på ett lite annorlunda sätt! 

Ett experiment för att få syn på hur växter växer och vad de behöver. Och hur delarna ser ut! 


Ni behöver:
•Bönor eller ärtor ( våra stora vita bönor låg i blöt över natten)
•Wettex-trasa (funkar säkert m frottéhanduk eller tvättlapp)
•Ziplock-påse (vår från Ikea)
Vatten
•Häftapparat 
•häftmassa

Gör såhär:

1. Blöt trasan. 
2. Lägg i trasan i påsen. 
3. Häfta på mitten. (För att rötterna ska få plats neråt.)
4. Lägg sedan i några bönor.
5. Förslut påsen. 
6. Häng upp i fönstret. 



Resultatet efter en vecka:

  

Vi la bönor på båda sidorna. Mest för att det är lättare att se inifrån men det gav också möjlighet att jämföra hur de olika sidorna växer. Varför växer de bönor som "tittar ut" mer?! Vi ser också tydligt rötter, blad och att skalen har öppnat sig. Och av några bönor blev det inge alls...

Nästa steg blir att prova att plantera dem i krukor!

 



lördag 6 februari 2016

Sångpåsar

I fb-gruppen Vi sytokiga tipsar Jessica om hur hon gjort sångpåsar.  En sån kul idé att jag var tvungen att tipsa vidare! Ger det taktila men är relativt enkelt att fixa. 



 "Jag har tagit bilder från en sida på nätet. Skrivit ut dem på t shirt papper och sen strukit på tyget. Fyllt påsarna med lite pärlor (billiga från ikea😉)."

Pappret kallas ofta transfer paper och finns t ex på Clas Ohlson. 

fredag 5 februari 2016

Gratismaterial för förskolan

På sidan Gratis i skolan finns några material även för förskolan. Avsändarna  är t. ex.  LRF, Barnombudsmannen och Skogen i skolan.  Det är filmer, digitala samt tryckta gratismaterial. 




 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...